
Co to jest kolagen i na co działa?
Skóra jest strukturą dynamiczną, a jej budowa oraz funkcjonowanie zależy między innymi od czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej co zapewnia jej wytrzymałość oraz elastyczność.
Tkanka łączna to jedna z najpowszechniejszych tkanek budujących nasze ciało. W większości złożona jest z włókien kolagenowych, dodatkowo również z włókien retikulinowych i sprężystych. Powszechnie wiadomo jak kolosalny wpływ ma również kondycja oraz stan włókien kolagenowych na wygląd, rozciągliwość i sprężystość skóry a także zmiany wewnętrzne, które będą następować w naszym organizmie.
Z wiekiem skórę trudno będzie jednak nawilżać i odżywiać. Z czasem włókna ulegają osłabieniu, co za tym idzie zanikać będą gruczoły łojowe oraz potowe. Skóra staje się sucha, zwiotczała, pojawiają się tam zmarszczki. W organizmie spada poziom naturalnej produkcji kolagenu. Czy w trakcie stosowania zdrowego odżywienia można również poprawić stan naszej skóry?
Do czego potrzebny jest kolagen?
Kolagen stanowi przede wszystkim białko tkanki łącznej. To proteina podporowa skóry, która zapewnia napięcie a także sprężystość jak i odpowiednia elastyczność. U człowieka będzie to około jedna trzecia wszystkich białek ustroju. Jest to najważniejsze białko strukturalne, szczególnie rozciągliwe. Generalnie jest jednym z kluczowych zasobów naturalnych tkanki skórnej.
Występowanie kolagenu
Kolagen występuje w wielu tkankach organizmu zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Kolagen tworzy sprężyste rusztowanie, które służy umocowaniu narządów wewnętrznych takich jak nerki, wątroba oraz żołądek. Będzie zmieniał również strukturę pod wpływem czynników zewnętrznych takich jak obciążenie mechaniczne. Pojawiają się zmiany hormonalne oraz naczyniowe.
U osób z przewlekłą niewydolnością żylną występuje zaburzenie uporządkowanego przebiegu włókien kolagenowych w blaszce powierzchniowej. Do nierównomiernego rozkładu w tkance łącznej dochodzić będzie w trakcie cukrzycy. Kolagen jest oporny na trawienie, zmieniać się będą właściwości termiczne oraz mechaniczne i przedłużać się będzie również okres półtrwania. W procesie starzenia się tkanki łącznej swoją istotną rolę mają wiązania krzyżowe kolagenu co będzie zwiększać odporność na trawienie enzymatyczne.
Skład kolagenu
Kolagen składać się będzie z aminokwasów. Mamy tam duże ilości glicyny oraz proliny a także dwa aminokwasy, które nie pochodzą z translacji w rybosomach a więc takie składniki jak hydroksyprolina oraz hydroksylizyna. Tą pierwszą mamy tam w dużych ilościach. Peptydy kolagenowe odpowiadają za aktywność komórek chrzęstnych i mogą wzmagać syntezę kolagenu typu II co sprawi, że będzie to wspierać procesy ochronne w obrębie tkanki chrząstki, wzmagają ruchomość, uśmierzać mogą również ból. Zwiększać będą gęstość tkanki kostnej i one umożliwią lepsze wchłanianie substancji. Dzięki temu, gdy to wchłanianie będzie lepsze można oczekiwać, że ten produkt będzie lepiej działał na organizm a na tym najbardziej nam zależy.
Zobacz również
-
10 stycznia 2017
Prawda o kolagenie
10 stycznia 2017Kolagen - eliksir młodości
10 stycznia 2017Kolagen naturalny – cud-preparat
10 stycznia 2017Kolagen i jego struktura
Kategorie
Kolagen - kompendium wiedzy
Działanie i zastosowanie kolagenu
Rodzaje kolagenu
Ciekawostki i porady
Kolagen do picia - RANKING